МВС: на Сумщині "свободівці" зруйнували пам’ятник Леніну

Останнє поновлення: Субота, 16 лютого, 2013 p., 16:10 GMT 18:10 за Києвом
пам'ятник Леніну

У Охтирці представники "Свободи" зруйнували пам'ятник Леніну

У місті Охтирка на Сумщині прихильники партії "Свобода" на чолі з депутатом парламенту Ігорем Мірошниченком зруйнували пам’ятник Володимиру Леніну.

Ігор Мірошниченко твердить, що лише виконав закон "Про заборону діяльності Компартії України". У МВС повідомили, що розпочали кримінальне провадження за статтею "хуліганство".

Як повідомили в Міністерстві внутрішніх справ, депутат Мірошниченко "особисто заліз на монумент, почепив трос, а далі за допомогою вантажівки споруду було завалено".

На численні попередження міліції про вчинення порушниками хуліганських дій учасники акції не звертали уваги, додають у міліції.

Міліція затримала усіх учасників подій і доставила до Охтирського міськвідділу.

Повідомляється, що серед них місцевих жителів не було, проте багато приїхало з Києва, є серед учасників акції й раніше судимі.

За фактом хуліганських дій працівники міліції розпочали кримінальне провадження згідно із ст. 296 КК України "хуліганство".

"Комуністична символіка і ідеологія не мають місця у європейській Україні, і якщо будь-який її прояв не може усунути влада – ми його усунемо власними силами"

Ігор Мірошниченко, депутат партії "Свобода"

МВС підкреслює, що "декотрі народні обранці, користуючись своєю "депутатською недоторканістю", проявляють повну зневагу до закону та втягують звичайних громадян у протиправну діяльність, за яку їм потім доведеться відповідати".

"У цій ситуації сліпа довіра політичному лідеру може привести цих людей на лаву підсудних", - йдеться у повідомленні, опублікованому на офіційному сайті відомства.

Своєю чергою Ігор Мірошниченко, який був ініціатором повалення пам’ятника Леніну, твердить, що усі цивілізовані держави колишнього соцтабору вже давно заборонили "будь-які прояви комуністичної ідеології та символіки", що закріплено в законодавстві цих держав.

"Комуністична символіка і ідеологія не мають місця у європейській Україні, і якщо будь-який її прояв не може усунути влада – ми його усунемо власними силами. Наголошу: ми лише виконали закон про декомунізацію", – зазначив депутат, якого цитує прес-служба "Свободи".

Обласний комітет Комуністичної партії виступив з вимогою покарати ініціаторів знесення пам'ятника Леніну в Охтирці.

"Сумський обласний комітет Компартії України висловлює рішучий протест про ти таких дій збожеволілих ультранаціоналістів. Ми вимагаємо від влади притягти до відповідальності й покарати ініціаторів цього свавілля", - говориться в заяві обкому КПУ.

Представники КПУ твердять, що такими своїми діями "Свобода" порушила не тільки моральні норми, а й вийшла за правове поле.

Більше на цю тему

BBC © 2014 Бі-Бі-Сі не несе відповідальності за зміст інших сайтів

Цю сторінку краще видно в останній версії браузера з активованою функцією CSS